Hästar är gjort för att gå barfota. Och dom klarar av det på alla underlag - även med ryttare - om vi tillåter hästen att ha en naturlig o balancerat hovform och använder dom på olika underlag så vi på så sätt kan härma naturen där hästarna bor!

I det vilda slitar hästarna själv på sina hovar. Dom rör sig altid över stora avstånder, gärna mer än 2 mil om dagen och ofta i ett ganska tufft terrän o på hårdt underlag.

Våran tama vänner har oftast inte dom möjligheterna för att ta hand om sina hovar själv, därför måste vi hjälpa dom.

 

En naturlig hovform er "tight" (dvs hoven är inte störra än den behöver vara), hovväggen är i höjd med sulan, den är låg i traktarna o ganska kort i tån.

 

Hästen bäras av hela hoven: Hovvägg, sula, stråla, traktstödd och traktar.

Alla delarna måste hållas i korrekt höjd och form för att hästen ska få maximal stödd att bära sin vikt utan att ömma i hovarna.

 

I det vilda äter hästarna enbart grovfoder. Hästens matsmältningssystem är inte gjort för våran form av kraftfoder, socker eller stora mängder foder på en gång.

 

Du kan hjälpa din häst att hålla sina hovar i bra skick genom att ge fri tillgång till hö (i småmaskat hönät) och fri tillgång till halm, så klart i en bra kvalite.

 

Undvik kraftfoder med socker om möjligt, eller hitta ett alternativ med så låg sockerhalt som möjligt.

 

Se även till att hästen får ett bra vitamin/mineral-tillskott!

 

 

 

 

 

 

www.dortheshovvard.se

www.dortheshovvard.se